Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Guvernarea comunistă a creat o…

Guvernarea comunistă a creat o ruptură enormă între generaţii

La întrebarea „care sunt cele mai mari provocări pe care le va întâmpina R. Moldova, indiferent de cine învinge în alegeri”, adresată de ziarul slovac 24hod.sk pentru trei tineri experţi străini, au fost delimitate roblemele economice şi politice, dar şi criza de comunicare între generaţii.

Elena Gnedina de la Centrul pentru Studii Politice Europene a spus că priorităţile ar trebui să ţină de politicile economice, necesare să treacă peste consecinţele negative ale crizei mondiale. O altă prioritate ar mai fi şi integrarea europeană.

La aceeaşi întrebare, Florent Parmentier, de la Centrul de Studii Europene (Paris) a spus că, în viitorul apropiat, vede pentru R. Moldova trei provocări. „Mai întâi de toate peisajul politic s-a schimbat. Ultimii câţiva ani au fost relativ stabili, mai ales după dezordinea de la începutul anilor 1990. Cu toate acestea, fundamentul acestei stabilităţi (Voronin) este separator. Ruptura dintre generaţii este prea largă. Este nevoie de o reconciliere politică de dragul Moldovei”, consideră Florent Parmentier. „În al doilea rând, dacă Moldova are un sistem financiar slab, suferă din cauza crizei pentru că este mai puţin capabil[ să exporte propriile produse. Iar în al treilea rând, Moldova va trebui să definească clar relaţiile sale cu Uniunea Europeană. Va trebui îmbunătăţită guvernarea pe o cale mai democrată şi să se pregătească pentru normele europene”, a mai adăugat expertul.

Nicu Popescu, reprezentantul Consilului Europei pentru Relaţii Externe, consideră că în R. Moldova marea parte din lucrurile care ar fi putut merge pe o cale greşită, au şi mers pe acest drum. „Atât economia, cât şi politica sunt într-o criză profundă”, spune Nicu Popescu.